Napi műsor
10:00 Rettentő görög vitéz (Stúdió K.) Kamaraterem
16:00 Yerma (Székelyudvarhelyi színház) Rákóczi terem
18:00 Az ajtó (Szatmári színház) Művészetek Háza
21:00 Godspell (Nagyváradi színház) Várszínpad

2008. június 23.
A harmadik

Kisvárdára először randizni jöttem. Akkor már egy éve húzódott a távizé köztünk, de ő nem jöhetett, csak én mentem néha. Telefonálás, és néha egy levél, amit úgy kellett kikönyörögnie a jelmeztervezőnek tőle.

Kisvárdán először nem volt szállásom, nem volt kitűzőm, nem volt ételjegyem és nem volt színházjegyem semmire. Nem tudtam, ki a zsűri és hogy milyen díjakat ad ki, nem ismertem a társulatokat, a rendezőket, a színészeket – csak az ő színházáét, mert velük előző évben együtt éltem hónapokig.

Nem tudtam, mire is megy ki ez az egész. Beköltöztem a kollégiumba a színészlányok közé, két összetolt ágyon aludtunk hárman, repültek a melltartók, szandálok és fülbevalók, amikor lánykérőbe érkezett morcosan ő – akivel aztán négy évig éltem Budapesten, és aki soha többé nem dolgozott színházban, és akit mindenki a román fiúnak hívott. És én
folyton ingerülten javítottam: nem román – romániai, pontosabban erdélyi.

Kisvárdára másodszor megbízatásból jöttem. Lett szállásom, a legelőkelőbb szállítós szállodában, kaptam trikót, kitűzőt, rengeteg ételjegyet, tizenvalahány színházjegyet a legjobb sorba, tudtam, milyen díjakat kell-lehet kiadni, ismertem már egy csomó színészt és rendezőt, persze, leginkább azét az erdélyi színházét, ahonnan elcsaltam őt, és ismertem a zsűrit is. Én voltam az egyik tagja.

Most, harmadszor, a versenyprogram részese lettem.

Egész kicsi volt a gyomrom az előadás előtt. De kár hogy ilyen kevesen férnek majd be! – gondoltam, mert imádtam ezt a szöveget fordítani és nagyon hittem az előadásban. És szerettem Szabadkát, akárcsak azt az erdélyi várost, régen.

Aztán még kisebb lett a gyomrom, mert kiderült, hogy, ki tudja miért, a kevésnél is kevesebben, talán, ha hatvanan jöttek el és ők sem fogadták igazán jó szívvel szerelmes előadásomat, a Kicsik és polgárokat.

Szorongás, szerelem, remény, becsvágy, tervek, viták, siker, bukás. Ez mindháromszor velem volt Kisvárdán.

Faragó Zsuzsa

10. évfolyam 2. szám
2008. június 20.
Tartalom
„Ez ilyen tempóban nagyon fárasztó”
Szigligeti Ede: Liliomfi – Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház
Apák és hiúk
Maxim Gorkij: Kicsik és polgárok – Szabadkai Népszínház
Ha csak kijön, az is elég
Faragó Edit bírja cérnával
Új...
Címszavak a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház életéről
Kastélyra nyílt Az ajtó
A szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának évada
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum