Napi műsor
15:00 Anyám azt mondta, hogy ne! (Komáromi Jókai Színház) Rákóczi terem
15:00 Rocky Horror Show (Újvidéki Színház) Tornacsarnok
15:30 Ünnep (M-Stúdió ) Főtéri színpad
18:00 Világtalanok (Figura Stúdió Színház) Művészetek Háza
21:00 Hippolyt, a lakáj (Kassai Thália Színház) Várszínpad

2008. június 23.
Dráma, móka, kacagás
Kassán a szlovák közönség is kedvelte a Szent Erzsébet-színművet

Elérkeztünk az évad végéhez, ám előtte hagyományainkhoz híven ellátogatunk Kisvárdára. Itt az alkalom, hogy visszatekintsünk a kassai Thália Színház idei munkájára.

Az új évadot színházunk két bemutatóval indította. A legkisebbeknek készült V. Orlov A lopott tojás titka című mesejáték, Cibula Péter író-rendező alkotása. A háromszereplős darab (Kristóf Roland, Flórián R. Szabolcs és Tóbisz Titusz) nem igényelt drága kellékeket, elég volt az apró nézők képzelőerejére támaszkodni. Ez egy igazi mai mese gyerekekről, felnőttekről, barátságról és hamisságról, valamint arról, hogy a valódi barátság pénzért nem kapható.

A felnőtteket felhőtlen szórakozás várta, egy klasszikus, tökéletes bulvárdarab: Neil Simon Furcsa pár című vígjátéka. Korognai Károly, színházunk új főrendezője a rendezés mellett színészként is debütált. A két főszereplő, Félix (Dudás Péter) és Oscar (Korognai Károly) szinte lubickolt a testre szabott szerepekben. A többieknek is hálás epizódok jutottak.

2007-ben ünnepeltük Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját. Színházunk huszonhat szereplős drámával állított emléket a Kassához többszörösen is kötődő Árpád-házi szentnek. A nevéhez fűződő történelmi eseményeket – felkérésünkre – Egressy Zoltán „szedte csokorba”. A mű nagy érdeklődést váltott ki, ezért a magyar nyelven nem értő látogatók kedvéért szlovák nyelven feliratoztuk is a produkciót, amelyet Beke Sándor rendezett. Erzsébetet Šafařík Kata, végzős pozsonyi egyetemista játszotta, aki az új évadra a Tháliához szerződik.

Decemberben egy különös Csáth Géza művet, A Janikát tűztük műsorra. Korognai Károly rendező a furcsaságokat tovább fokozta. Pertics Jenőként eljátszotta az idősödő férj csalódásainak teljes skáláját. Petrik Szilárd folyamatosan éreztette a feszültséget és a kilátástalanságból eredő szenvedést Boér Kálmán szerepében. Fiatal színésznőnk, Varga Lívia Arankaként sikeresen oldotta meg a férjét csaló nő szerepét. A közönség vastapsa igazolta, hogy a Tháliában igenis szükség van komoly drámákra is.

2008. február 7-én „A revizor úr kérette az urakat”. Gogol komédiáját a pozsonyiszlovák rendező, Štefan Korenči állította színre. A Polgármester (Pólos Árpád) látszólag magabiztosan uralja a terepet, ám valójában csupa szorongás az élete, hiszen bármikor belebukhat kétes üzelmeibe. Butuska, de nagyravágyó felesége (Kövesdi Szabó Mária) és lányuk (Nagy Kornélia) mindent elkövetnek, hogy a kisvárosba érkező álrevizor, Hlesztakov (Bocsárszky Attila) a családjuk tagjává váljon. Mielőtt ez ünnepélyesen bekövetkezne, az „álrevizor” továbbáll. A „tragikus bohózat“ orosz jellegét Szőke Anita díszletei és Jana Kuttnerová-Hurtigová jelmezei domborították ki.

Évadunkat vidám, szórakoztató darabbal zártuk. Amint arra számítani is lehetett, Zágon– Nóti–Eisemann: Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátéka közönségünk kedvencévé vált. A címszereplő Pólos Árpád következetes úriemberségével jól „adta” a lakáj szerepét. A háziurat, Schneidert alakító Dudás Péter piros orrával és kerek pocakjával egykettőre belopta magát mindenki szívébe. A fiatal szerelmespárt megformáló Kascsák Dóra és Deme Róbert szép énekes- táncos teljesítményt nyújtott.

Gazsi Tímea művészeti titkár

10. évfolyam 5. szám
2008. június 23.
Tartalom
Elspórolt félkeret
Kárpáti Péter: Nick Carter - Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata
Ne a gyerek előtt?
Henrik Ibsen: Nóra – Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Akadémiai Műhely
Áttuningolva
Manases István borban utazik
És jönnek a falvédőről
Gárdonyi Géza: A bor – Komáromi Jókai Színház
Túl az ötvenötödik évadon
Jubileumot ünnepeltek a Komáromi Jókai Színházban
Dráma, móka, kacagás
Kassán a szlovák közönség is kedvelte a Szent Erzsébet-színművet
Mese hab nélkül
Jevgenyij Griskovec: Hogyan ettem kutyát? – Dunaszerdahelyi Epopteia Társulás
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum