Napi műsor
15:00 Közeleg az idő (Temesvári Csiky Gergely Színház) Rákóczi terem
15:30 Commedia dell\'arte (Újvidéki Művészeti Akadémia) Fõtéri Színpad
17:00 Tudós nők (Kolozsvári színművészeti) Kamaraterem
18:00 Love and Money (Nézőpont Színház) Művészetek Háza
21:00 Rocky Horror Show (Újvidéki Színház) Tornacsarnok
21:00 Urbi et Orbi (Kosztolányi Színház Szabadka) Rákóczi terem
23:00 Rudolf Hess tízparancsolata (Aradi Kamaraszínház) Kamaraterem

2008. június 27.
A kísérletezés és a kőszínházi lét határán
Gyergyói évad a kortárs darabok jegyében

A Figura Stúdió Színház Erdély legkisebb – egyetlen kísérletiként definiált – színházaként egyszerre próbál eleget tenni a több oldalról érkező kihívásoknak, így a színházi nyelv megújítását célzó előadások mellett, a fenntartó önkormányzat nyomására gyerek- és felnőtt bérletrendszert is működtet. Intézményünk 2007/2008-as évadját a fent említett kettősségből fakadóan sajátos szemlélet jellemezte. Egymás mellé került a Samuel Beckett műveiből születő Három tánc Beckettre és Beaumarchais Figaro házassága, vagy F. G. Lorca Yerma című tragikus költeménye mellé Kiss Csaba Világtalanokja, Thuróczy Katalin Szandrosza. Az elmúlt tíz hónap a kortárs darabok jegyében zajlott, hiszen a felsoroltak mellett gyerekelőadásunk, a Jancsi és Juliska is kortárs mű, Zalán Tibor rádióváltozatának adaptációjából készült, valamint a Gizike show című egyéni előadás is Tóth Gábor Ákos: Beszélgetéseim a színésznővel című regényéből született.

Évadhosszabbításként júliusban a társulat szabadtéri nyári produkcióval lepte meg közönségét a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban. Beaumarchais Figaro házassága című nagy sikerű komédiáját Anger Zsolt rendezte. Szeptemberben Budapesten, a Thália Színházban vendégszerepeltünk a Vava Ştefănescu rendezte Történetek a láthatatlan városból című vizuális esszével. Októberben tűztük műsorra a Jancsi és Juliska című gyerekelőadást Dézsi Szilárd rendezésében. Az Abul Haszán, a Rosszcsont című meseelőadásunkkal a nemzetközi zsűri különdíját nyertük a bukaresti Ion Creangă Gyerekszínház által szervezett „100, 1.000, un milion de povesti” Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon.

Decemberben bemutattuk Béres László rendezésében García Lorca közismert remekművét, a Yermát. A tragikus költemény tánc- és látványszínházi adaptációja a flamenco, a kortárstánc, és a költői víziók elegyítésével alakul totális színházi élménnyé. A koreográfiát Vámos Veronika, a látványt Dobre-Kóthay Judit jegyzi. Az előadás dramaturgja Ungváry Zrínyi Ildikó. Február első felében Thuróczy Katalin Szandrosz című tragédiájának ősbemutatójára került sor. Az előadás rendezője a bukaresti Sorin Militaru. Márciusban meghívást kaptunk Egerbe. A VIII. Egri Tavaszi Fesztiválon a Magyar Elektra című tragédiával, illetve a Jancsi és Juliska című meseelőadással léptünk fel. Áprilisban újabb kortárs bemutató: Kiss Csaba Világtalanok című tragikomédiáját Kövesdy István állította színpadra. Májusban Brassóban a IV. Interetnikai Színházi Fesztiválra a Yerma című táncszínházi adaptációja, illetve Vaszilij Szigarjev Fekete tej című darabja kapott meghívást. A sepsiszentgyörgyi Szent György Napok nevű rendezvényen három előadással vettünk részt. A Székelyudvarhelyi Néptáncműhely által megrendezett A Tánc Tavasza nevű táncszínházi fesztiválon szintén a Yermával szerepeltünk.

Június 19-én a Vava Ştefănescu (a Román Nemzeti Táncközpont művészeti vezetője) által rendezett Három tánc Beckettre című táncszínházi előadásunk előbemutatóját tartottuk. A Némajáték I., Jövés-menés, Némajáték II. című Beckett- darabokból készült mozgásszínházi abszurd premierje szeptember 7-én lesz.

Júliusban egy hosszabb magyarországi turnéra készülünk; fellépünk a Pécsi Nyári Játékokon, és Taliándörögdön, a Bűvészetek Völgyében.

A következő évadban újra megrendezzük Gyergyószentmiklóson a IV. Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumát, amelyen az erdélyi magyar színházak, a két német, valamint a zsidó színház előadásai mellett a színművészeti egyetemek vizsgamunkái is szerepelnek. Szeptemberben beszédtechnikai tréninget tart a budapesti Fort Krisztina beszédtanár. Novemberben Tor Age Bringsvaerd: A Hatalmas Színrabló című darabjával (rendező: Katona Imre) szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek. A magyarországi színész-rendezővel, Anger Zsolttal való jó hangulatú, eredményes együttműködés után úgy érezzük, hogy helye van a folytatásnak, így a következő évadban Kárpáti Péter Pájinkás János című darabjának színrevitelét tervezzük. Az előadás a Katona József produkciós pályázaton támogatásban részesült. Az évad második felében Béres László és Bozsik Yvette rendeznek egy-egy előadást.

Július 15-re versenyvizsgát hirdetünk négy férfiszínész és egy színésznői állás betöltésére, lehetőséget adva az elhelyezkedésre a végzős hallgatók számára.

Magyari Andrea

10. évfolyam 9. szám
2008. június 27.
Tartalom
P r v r t
Tasnádi István: Paravarieté – marosvásárhelyi Yorick Stúdió
Hőstörténet
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - Vajdasági Tanyaszínház
Szeget foggal
Leporello Kicsid Gizelláról
Iszappakolás
Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő
Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
A kísérletezés és a kőszínházi lét határán
Gyergyói évad a kortárs darabok jegyében
Minden, ami színház
Színházművészeti Egyetem, Marosvásárhely
Húsevő asszonyok
Emilio Carballido: A rózsa két illata – Újvidéki Színház
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum