Napi műsor
09:30 A magányosan sétáló macska (Szatmárnémeti Bábtagozat) Kamaraterem
11:30 A magányosan sétáló macska (Szatmárnémeti Bábtagozat) Kamaraterem
15:00 Alvajáró románc (Tompa társulat Kisterem) Rákóczi-stúdióterem-Versenyelőadás
17:00 Alvajáró románc (Tompa társulat Kisterem) Rákóczi-stúdióterem
18:30 Hóhérok hava (Újvidéki Színház) Művészetek Háza - Versenyelőadás
21:00 Csókos asszony (Nagyváradi színház) Várszínpad

2007. június 23.
A legjobb játéktér kialakítása
A 2006–2007-es évad a nagyváradi Szigligeti Társulatnál

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata a 20062007-es évadban négy nagyszínpadi és három stúdió-előadást mutatott be, illetve egy felújítást tűzött műsorra. Ezek között klasszikus világirodalmi alkotások és kortárs drámák egyaránt szerepeltek.
Az évad első premierje Nell Dunn Gőzben című drámája volt Meleg Vilmos rendezésében. A színház stúdiótermében bemutatott darabot a társulat a premier után is folyamatosan telt házzal játszotta. Az előadással indultak székelyföldi turnéra a színészek, amelynek keretében Gyergyószentmiklóson, a Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumán a produkció elnyerte a legjobb játéktér kialakításáért járó díjat.

Az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye Paul Foster I. Erzsébet című drámájának színre vitele volt (rendező: Kovács Levente), amely nemcsak azért jelentős a társulat számára, mert kortárs darab lévén, új színt hozott a repertoárba, hanem azért is, mert a címszerepet alakító Fábián Enikő színművész ezzel az előadással ünnepelte pályakezdésének 25. évfordulóját.

Az évad utolsó premierje szintén egy kortárs dráma volt, Németh Ákos színműve, a Lovass Anita, amelyet Vadas László rendezésében mutatott be a társulat. Az előadással folytatódott az az együttműködés, amely a szerzővel 2002-ben, a Müller táncosainak színrevitelével kezdődött el.

A társulat a hagyományokhoz híven szilveszterkor az idei évadban is zenés produkciót tűzött műsorra. Zerkovitz Béla népszerű operettjét, a Csókos asszonyt Meleg Vilmos rendezte.

            A klasszikus világirodalmat két vígjáték képviselte: Carlo Goldoni A hazug (rendezője Vadas László) és Molière Tudós nők című műve (Parászka Miklós színre vitelében). Közönség elé került még August Strindberg Julie kisasszony című drámája, amelyet Funk Iván, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező szakos hallgatója vizsgaelőadásaként tűztük műsorra. A 20062007-es évadban felújítottuk Jean Genet Cselédek című drámáját Kovács Levente rendezésében. Műsoron maradtak továbbá az alábbi sikeres előadások: Szabó Magda Az a szép, fényes nap (r.: Meleg Vilmos), Rideg Sándor Bereményi Géza: Indul a bakterház (r.: Pinczés István), Martos Ferenc Huszka Jenő: Lili bárónő (r.: Vadas László), Brian Friel: Fordítások (r.: Russell Boyce), Kálmán Imre Martos Ferenc: Zsuzsi kisasszony (r.: Meleg Vilmos), Friedrich Dürrenmatt: Végjáték (r.: Parászka Miklós).

            Fontos előrelépés a társulat számára, hogy a 20062007-es évadban megnőtt a magyarországi nézők száma is. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt évadban Magyarországon is bérletet hirdetett a színház, s ez a kezdeményezés eredményesnek bizonyult.

            A 20072008-as évad műsorpolitikáját nagymértékben meghatározza az, hogy ősztől folytatódik a színház épületének felújítása. A külső renoválást követően a belső tér felújítása következik, így a színház bezár és a társulat alternatív játszóhelyeken fogja bemutatni előadásait. Ez arra készteti a társulatot, hogy előtérbe helyezze a stúdió-előadásokat és a műhelymunkát.

Gálovits Zoltán

9. évfolyam 3. szám
2007. június 23.
Tartalom
Egy kapcsolat kezdete
Off-interjú Lukáts Andorral
Tejfölösszájú terroristák
Martin McDonagh: Macskabaj – Komáromi Jókai Színház
Egymás foglyai
Csiky Ibolya és Tóth Tünde: anya és lánya a gőzben
Áldozathozók
Nell Dunn: Gőzben – a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, Marosvásárhelyi
Nem boszorkányság
Az Újvidéki Színház 2006/2007-es évadának receptje
A legjobb játéktér kialakítása
A 2006–2007-es évad a nagyváradi Szigligeti Társulatnál
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum