Napi műsor
18:00 Ünnepélyes megnyitó - Művészetek Háza
18:30 Liliomfi (Beregszászi szinház) Művészetek Háza
21:00 Kicsik és polgárok (Szabadkai Népszínház) Rákóczi terem

2008. június 23.
Születésnap után, „keresztelő” előtt
A XX. fesztiválra – ha új színházzal nem is, de – több újítással szolgálnak a szervezők

A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja – amelyet a rendezvény végén vélhetően már nem így neveznek – jubileumi lesz, hiszen az évek során magának komoly rangot kivívott nyári teátrumi találkozó két évtizede színesíti nemcsak a város és megyénk, hanem az egész Kárpát- medence színházi palettáját.

– A 20. évfordulóra igyekszünk megfelelni a fokozott elvárásoknak, bár sajnos az évek óta remélt új színházteremmel idén sem szolgálhatunk még – fogalmazott Nyakó Béla, a Várszínház és Művészetek Háza igazgatója, majd hozzátette: – Míg tavaly az előadásokat három helyszínen rendeztük meg, addig idén a játszóhelyek számát megdupláztuk. A Művészetek Házába a komolyabb hangvételű, a Várszínpadra jobbára szórakoztató produkciók kerülnek, a szakiskolai aulába a korábbiakhoz képest sokkal jobb adottságú, klimatizált terembe a stúdió-előadásokat visszük. Az említetteken túl tervezünk még produkciókat a kultúrházi Kamaraterembe, a Coffein Kávéházi Klubba, valamint a Főtéri Színpadra is.

– Apropó, miként áll az új színházterem ügye?

– Pályázatunk annak idején ugyan minden szempontból megfelelt, ám sikerrel csak a legközelebbi ilyen célú pályázat kiírása kecsegtet. A legfőbb gond, hogy közben – az eredeti terv műszaki paramétereinek és tartalmának meghagyása ellenére is – a költségvetési összeg mindenképpen emelkedik. Legnagyobb fájdalmunkra idén is hiányozni fog a fesztiválról a kolozsvári társulat, ugyanis a két kiszemelt darab egyikét sem tudjuk bemutatni a produkciókhoz mindenképpen szükséges, de nálunk ma még hiányzó színpadtechnikai feltételek miatt. Ezt talán némiképp ellensúlyozza, hogy több új társulat, illetve színházi formáció is eljön hozzánk.

– Érdekesnek tűnnek a Kávéházi beszélgetések és a főtéri pódium produkciói is.

– Utóbbit afféle kedvcsinálónak szánjuk az esti produkciókhoz, s természetesen a Kávéházi beszélgetéseken is bárki ingyen részt vehet. A tereferén a Coffein Kávéházi Klubban Darvay Nagy Adrienne lesz a beszélgetőtárs, vendégei pedig olyan neves színházi személyiségek, akiknek pályája, tevékenysége a fesztiválhoz kapcsolódik, vagy több ponton érintkezik vele. A névsor: Hatházi András és Palocsay Kata (Kolozsvár), Vidnyánszky Attila (Beregszász), Gyarmati Kata, Nagypál Gábor és Puskás Zoltán (Vajdaság), Fabó Tibor és Tóth Tibor (Felvidék), Hajdú Géza és Körner Anna (Nagyvárad). Könyvbemutatók is színesítik a programot, Darvay Nagy Adrienne A kisvárdai fesztivál című jubileumi kötetét Nánay István mutatja be, Köllő Katalin Csíky András című könyvéről pedig Demény Péter beszél. Vetítéssel egybekötött nosztalgiázás keretében Békés Pál New-Buda (1995) című darabjának feldolgozásáról Horváth Z. Gergely (rendező), Nánay István és a koprodukció résztvevői cserélnek eszmét.

– Jubileumi újítás a nagyszámú versenyprodukció is?

– Valóban, soha még ennyi darab nem méretett meg Kisvárdán. Többmint két tucat produkciót értékel majd a zsűri. Éppen ezért az Eszenyi Enikő, Alföldi Róbert (színészek), Horváth Péter (író), Nánay István (kritikus) és Sáry László (zeneszerző, zenepedagógus) alkotta ítészcsapatból ketten majd a zenés darabokra fókuszálnak inkább, de természetesen bármelyik előadást valamennyien megnézhetik és véleményezhetik. E helyütt kell szólnom arról is, hogy a délelőtti szakmai értékeléseken a szakma két kiválósága, Ascher Tamás és Zsámbéki Gábor is elemzi majd a produkciókat.

– Lehet-e már tudni, mi lesz a fesztivál új neve?

– A fesztivál kapcsán immár nem hagyható figyelmen kívül, hogy a társulatok többsége EU-tagországban működik, s ezért érdemes megfontolni azt a még tavaly keltezett javaslatot, hogy a huszadik fesztiváltól kereszteljük át a rendezvényt. Több elnevezés is felmerült, voltak, akik az Európai Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját tartották a legkifejezőbbnek, mások nemes egyszerűséggel és tömörséggel Kisvárdai Színházi Találkozóként emlegetnék az eseményt. A névváltoztatás arra is lehetőséget teremtene, hogy a jövőben egy-két hazai előadást is meghívjunk. Ez tükrözné azt is, hogy ma már egyértelműen kölcsönösségrôl van szó az anyaországi és az azon kívül dolgozó magyar színházművészek együttműködésében.

Kovács Bertalan

10. évfolyam 1. szám
2008. június 19.
Tartalom
Születésnap után, „keresztelő” előtt
A XX. fesztiválra – ha új színházzal nem is, de – több újítással szolgálnak a szervezők
A szakmai zsűrik tagjai
Idén külön díjaznak prózai és zenés teljesítményt
Visszapillantó tükörben két évtized
Pribula László örül és olykor bosszankodik
Csak tíz nap
A sörsátrak fejlődéstörténete
A tökéletes gömb
Fodor Tamás vissza-visszatér Kisvárdára
Színházi romantika
Szabadkaiak az Ifjúság csipkegyárból
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum