Napi műsor
18:00 Ünnepélyes megnyitó - Művészetek Háza
18:30 Liliomfi (Beregszászi szinház) Művészetek Háza
21:00 Kicsik és polgárok (Szabadkai Népszínház) Rákóczi terem

2008. június 23.
A szakmai zsűrik tagjai
Idén külön díjaznak prózai és zenés teljesítményt

Alföldi Róbert

A szentesi gimnázium színházi fakultációját végzi el, majd Horvai István és Kapás Dezső növendékeként kap színészdiplomát 1991-ben. Nyolc évig a Vígszínház tagja, azután sokáig szabadúszó. 2006-tól a Bárka Színház igazgatója, 2007 végén pedig pályázat útján elnyeri a Nemzeti Színház igazgatói posztját. Szerteágazó tevékenységébe a televíziós műsorvezetés, a pódiumbeszélgetés és a festészet – számos önálló kiállítás – épp úgy beletartozik, mint a színészet, a színházi rendezés és a filmrendezés. Legrégebbi díja a Latinovits Zoltán-díj 1991-ből, a legfrissebb pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje 2007-ből.

Eszenyi Enikő

Kapás Dezső és Horvai István osztályában diplomázik a Színművészeti Főiskolán, s azóta a Vígszínház tagja. Színészi pályáját a drámairodalom legnagyobb szerepei és rangos művészeti díjak fémjelzik – fesztiváldíjaktól kritikusdíjakon át a Kossuth-díjig. A kilencvenes évek elejétől rendez is, nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Csehországban és az Egyesült Államokban, s e minőségében is számos színházi siker fűződik a nevéhez. Filmszínészi pályafutása ugyancsak gazdag, de megjelent két lemeze is, egy könyve, s időről időre összeállít és bemutat egy-egy zenés, táncos, vagy versekből szerkesztett önálló estet. A legutóbbi A gyönyörben nincs középút.

Nánay István

Kilenc évig villamosmérnökként, hat évig üzemi újságíróként dolgozik, majd harmincegy évig munkatársa, tizenöt éven át főszerkesztő-helyettese a Színház folyóiratnak. Rendezőasszisztense volt Ruszt Józsefnek, Fodor Tamásnak, Mezei Évának (Universitas Együttes) és Halász Péternek (Kassák Stúdió). 1982-től tanít (Színház és Filmművészeti Egyetem, Népművelési Intézet, ELTE, Veszprém, Kolozsvár, Marosvásárhely, Zsámbék, Hajónapló Műhely). Tizenöt könyvet írt, illetve szerkesztett, szakmai publikációinak száma ezerkétszáznál is több. Legutóbbi kötete Profán szentély címmel az Egyetemi Színpad történetét dolgozza fel.

Horváth Péter

Színészként végzett a főiskolán 1973-ban, harminc évvel később pedig Doctor of Liberal Arts fokozatot szerzett ugyanott. A köztes időben színész, író (József Attila-díjas), dramaturg, rendező. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Szerelem első vérig című film, A padlás, a Valahol Európában című musical és az 56 csepp vér. Regényei, novellái jelentek meg, filmjeit, színdarabjait játsszák – több tucat bemutatója volt –, hangjátékait számos országban sugározzák. Öt évig volt a Budapesti Operettszínház rendezője, két szezonon át művészeti vezetője a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak, az utóbbi években a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője.

Sáry László

A Zeneművészeti Főiskolán tanult zenetanárnak, zeneszerzőnek, Szervénszky Endre tanítványaként. Az Új Zenei Stúdió alapító tagja, a budapesti Katona József Színház zenei vezetője. Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Erkel Ferenc-díjas, Bartók Béla – Pásztory Ditta-díjas érdemes művész. Kiadták négy önálló szerzői lemezét, megjelent nyomtatásban több mint ötven műve. A határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiváljának évek óta visszatérő vendége: Szöveg – ritmus – zene címmel tart workshopot.


10. évfolyam 1. szám
2008. június 19.
Tartalom
Születésnap után, „keresztelő” előtt
A XX. fesztiválra – ha új színházzal nem is, de – több újítással szolgálnak a szervezők
A szakmai zsűrik tagjai
Idén külön díjaznak prózai és zenés teljesítményt
Visszapillantó tükörben két évtized
Pribula László örül és olykor bosszankodik
Csak tíz nap
A sörsátrak fejlődéstörténete
A tökéletes gömb
Fodor Tamás vissza-visszatér Kisvárdára
Színházi romantika
Szabadkaiak az Ifjúság csipkegyárból
További számok
10. évfolyam (2008)
9. évfolyam (2007)
Impresszum Támogatók Archívum